QUÈ ÉS?

Tot el que et cal saber sobre aquest projecte

Pantalla Global, un projecte obert

El projecte es titula Pantalla Global i està basat en el llibre homònim de Gilles Lipovetsky i Jean Serroy, comissaris de l'exposició juntament amb Andrés Hispano.

Pantalla Global tracta sobre totes les pantalles que ens influeixen en el segle XXI: cinema, televisió, ordinadors, telèfons intel·ligents, tauletes digitals, pantalles de vigilància, etc. Totes les pantalles que han arribat a la nostra vida per quedar-s'hi i amb un poder que no té precedents, ja que afecten tots els sectors: privat, social, cultural, artístic, científic i polític.

Pantalla Global perquè multiplica les imatges que consumim com a espectadors i que en l'exposició física es mostren en set espais dedicats a la història, la política, l'esport, la publicitat, l'excés, el joc i la vigilància.

Pantalla Global perquè no es limita a les imatges creades per especialistes (cineastes, videoartistes, documentalistes, etc.), sinó també a totes aquelles imatges generades per l'explosió de creativitat col·lectiva que estan permetent Internet i les noves tecnologies.

Per tant, estàs convidat a un projecte obert, evolutiu i compartit.

  • Un experiment de creació i co-creació conformat per una exposició física o presencial que tindrà lloc al CCCB del 24 de gener al 27 de maig de 2012, i també per una plataforma virtual que funcionarà abans, durant i després de l'exposició física.
  • Pots descobrir el camp proposat pels comissaris en el qual es desenvolupa la seva visió de la potència de les pantalles. I crear el contracamp en el qual podràs donar la teva pròpia visió triant entre els set temes que defineixen l'exposició.

 

Tornar

Pantalla Global, l'exposició

L'exposició Pantalla Global s'articula a partir de la idea –bàsica i radical– d'integrar totes les pantalles –del cinema al mòbil passant per la televisió, l'ordinador, els videojocs o Internet– en una sola pantalla contínua de més de 150 metres, un strip audiovisual que trenca els esquemes del muntatge convencional a través de pantalles aïllades, i que ens desconstrueix el procés pel qual les pantalles configuren avui dia tots i cadascun dels àmbits de la nostra vida. De com la pantalla es converteix en món, de com el món es converteix en pantalla.

Més informació sobre l'exposició

 

Tornar

Pantalla Global, el projecte virtual

La part virtual de Pantalla Global és una plataforma que funcionarà abans, durant i després de la versió presencial, i que distingirà tres fases:

  1. Incubació. La primera, dedicada a la incubació, servirà per revelar els processos de gestació d'una exposició que habitualment queden ocults i, sobretot, per reunir el material del contracamp creat pels contribuïdors i co-creadors.
  2. Exposició. Camp i contracamp creen la tensió dialèctica de l'exposició presencial. D'una banda, el camp, el discurs de la pell pantalla creat pels comissaris; de l'altra, el contracamp, una contraexposició creada pels mateixos usuaris. Pantalla Global es pot convertir en un banc de proves per al desplegament del gènere exposició a Internet amb tots els desafiaments i dilemes que planteja un horitzó de canvis accelerats.
  3. Postexposició. Pantalla Global continuarà amb les itineràncies de l'exposició física, amb la creació d'un arxiu que permeti registrar l'evolució conceptual i formal del projecte i amb les aportacions de tots els contribuïdors i co-creadors.

 

Pantalla Global es pot estendre a les xarxes que es creïn durant el procés, es pot prolongar als grups de treball i a les sinergies que vagin emergint i, sobretot, a les conseqüències, encara no previstes, d'una plataforma virtual que es pot convertir en un node de reflexió, creació i experimentació sobre les mutacions que tenen lloc a la galàxia audiovisual.

Més informació sobre el projecte virtual

Tornar

Com puc participar-hi

Pantalla Global és un projecte obert i necessita la teva participació. En el camp, l'exposició presenta obres audiovisuals que reflexionen sobre cadascuna de les pantalles. Sou els usuaris, però, els qui proposeu el contracamp a partir de la vostra pròpia visió d'aquestes. Així doncs, per participar-hi només cal que creïs un vídeo sobre un dels set temes de l'exposició i el facis arribar a través d'aquest formulari. Aquests vídeos formaran part tant de l'exposició virtual, que es pot veure en aquest web, com de l'exposició física o presencial, que tindrà lloc al CCCB del 24 de gener al 27 de maig de 2012.

Tornar

Conèixer el procés de treball

El procés creatiu de l'exposició revela una sèrie de qüestions que es volen fer visibles mitjançant la plataforma virtual de l'exposició. Així doncs, s'ha creat un bloc on comissaris, col·laboradors i contribuïdors puguin exposar i debatre els encerts i dilemes del guió i de la seva formalització progressiva. Hi podreu trobar les reflexions dels comissaris sobre les diferents pantalles, entrevistes a experts o fragments de reunions de treball, entre d'altres.

Tornar

Itineràncies

L'exposició es presenta de manera consecutiva al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i al San Telmo Museoa, Donostia, i a partir del 2013 arranca la itinerància internacional al Centro de las Artes Monterrey, Mèxic, en un recorregut que pot ser múltiple i fins i tot simultani.

 

En un projecte que es defineix com eminentment obert, evolutiu i compartit en tots els sentits, en el seu procés de creació, en el seu contingut i en la seva forma, la itinerància adquireix un paper emblemàtic.Cada un dels muntatges a les diferents institucions que l'acullen genera una forma de moviment, de transformació, de canvi i de nou diàleg amb els públics, que el milloren i l'enriqueixen.

 

Tornar